De sleutel tot intuïtief coachen
25 september 2019
De wereld van nu is een pittige plek. Dagelijks komen er bakken met prikkels op ons af, die stuk voor stuk een appel op ons doen en beslissingen vragen. Hoe ga je daar mee om? Je brein draait overuren en je verliest gemakkelijk het overzicht. Waar leg ik de prioriteit; wat is nu echt van mij? Hoe krijg ik weer focus, en regie over de prikkels in plaats van andersom?
Mijn ontdekking: Transformational Presence
Zo’n 8 jaar geleden kwam ik in contact met Alan Seale en zijn gedachtegoed rondom Transformational Presence. Alan gaf heldere woorden aan het krachtige vermogen dat ik sinds 2001 in mezelf aan het ontwikkelen was bij het leren omgaan met onze zoon Thijs, die een zeer ernstige, verstandelijke beperking heeft. Het vermogen om situaties echt te nemen zoals ze zijn, nieuwsgierig situaties tegemoet te treden vanuit het nu – zonder vooraf te bedenken wat er zal gaan gebeuren, oordeelloos mensen te benaderen en in het onbekende durven stappen. Alan gaf er niet alleen woorden aan, maar bood een krachtig en eenvoudig model en diepgaande coachtechnieken, die mijn vermogen naar een heel ander niveau tilde.
Waar ik voorheen de sterke neiging had in mijn werk veel vanuit mijn hoofd op te lossen, leerde ik op mijn gevoel te vertrouwen en dit krachtig in te zetten. Ik ging meer in het moment aanvoelen en durven schakelen. En waar ik me eerst aanpaste aan – en enigszins geforceerd meeging in – het tempo van de wereld om me heen werd ik trouw aan mijn eigen, iets langzamere, natuurlijke ritme. Bijkomend voordeel was dat de praktische en concrete technieken naadloos bleken aan te sluiten bij wat ik in de leergang Coaching voor Professionals had geleerd. Zo groeide bij mij het diepgaande besef en het vertrouwen dat bij iedere vraag, uitdaging of probleem van een coachee het antwoord of de oplossing al aanwezig is. Het enige wat ik hoef te doen, is heel nieuwsgierig, met een open hart, oordeelvrij op verkenning te gaan met mijn coachee. Het antwoord dient zich wel aan.
Ik ervaar een houvast in eenvoudige, praktische technieken met een duidelijke structuur en volgorde. Als ik die structuur volg, dan scheppen deze tools de voorwaarden voor die vrije verkenning. Het gaf me als coach een enorme houvast. Het resultaat is echt een kwantum shift: zowel in mij als coach (meer innerlijke vrijheid en rust), als in de werkwijze (coachsessies duren een stuk korter) alsook in de diepgang en impact in het resultaat van de coachee (eigen regie op het leven).
Wat betekent Transformational Presence?
Het woord transformatie komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent overgang van vorm naar (een andere) vorm. Het gaat om een onomkeerbare verandering of verschuiving van binnenuit, die uiterlijk zichtbaar wordt. Het bekendste voorbeeld is een rups die vlinder wordt. Een ander voorbeeld is een innerlijke verschuiving (mogelijk door een diep inzicht of andere manier van kijken) waardoor je een lastige situatie ineens heel anders ervaart en waardoor je er veel beter mee om kunt gaan. – Bijvoorbeeld een scheiding of een reorganisatie op het werk.
Presence staat voor de wijze waarop je aanwezig bent in het huidige moment. Wat kenmerkt je houding in dit moment? Met welke energie ben je nu aanwezig? Welke kwaliteiten laat je in dit moment met name zien?
Wanneer je beide woorden combineert, leidt dit tot Transformational Presence: de wijze waarop je in dit moment bewust aanwezig bent, creëert de meest optimale condities om een transformatie mogelijk te maken. Van belang hierbij is je te realiseren dat transformatie (of dat nu in jezelf, in de ander, in je team of in een organisatie als geheel is) geen resultaat is dat je kunt afdwingen. Er is geen plan van aanpak te volgen waarna je, gegarandeerd, tot een transformatie of innerlijke verschuiving komt. Wél kun je de meest optimale condities creëren voor het proces waarbinnen transformatie plaatsvindt. Vergelijk het met een beukennootje. Je kunt ervoor zorgen dat het beukennootje in de juiste grond wordt geplant en op tijd voldoende meststof, water en zonlicht krijgt. Maar of het daadwerkelijk ontkiemt en tot een majestueuze beuk uitgroeit, daar ga je niet over.
De 3 kernvragen vanuit Transformational Presence
Tijd voor een concrete toepassing aan de hand van de drie centrale vragen van Transformational Presence:
- Wat wil er gebeuren?
- Wie wordt je gevraagd te zijn?
- Wat wordt je gevraagd te doen?
Neem nu eerst even zelf een concrete situatie voor ogen. Een situatie waar je mogelijk mee worstelt, die je bezighoudt en waar je meer helderheid over zou willen hebben.
De eerste vraag is niet wat wil je dat er gebeurt? Maar: wat wil er gebeuren? Met andere woorden, wat is zich aan het ontvouwen? Wat dient zich op dit moment aan? De achterliggende gedachte is dat alles wat gebeurt een proces is: de huidige situatie is eerder in de tijd ontstaan en zal haar effecten in de (nabije) toekomst hebben. Deze eerste vraag nodigt je uit om eens wat afstand te nemen, echt uit te zoomen en vanuit een breder perspectief waar te nemen wat er werkelijk gaande is in termen van potentieel of groei en ontwikkeling. Welk potentieel ligt er in de huidige situatie verscholen? Neem een moment voor jezelf en laat het antwoord op deze vraag in je opkomen.
De formulering van de tweede vraag, wie word je gevraagd te zijn, is mogelijk wat nieuw of op zijn minst minder gebruikelijk. Deze vraag nodigt je uit vanuit het contact met het potentieel te doorzien welke kwaliteiten je meer mag laten zien, welke rol je wordt gevraagd aan te nemen of met welke energie je in de situatie aanwezig mag zijn. Misschien wordt je gevraagd meer geduldig te zijn, of je uit te spreken, of juist wat meer terughoudend te zijn. Wellicht word je uitgenodigd om wat serieuzer te zijn, of juist wat meer speels of mag je je grenzen wat duidelijker aangeven. Terugkerend naar de situatie die je je voor ogen hebt genomen: neem weer even een moment voor jezelf, maak contact met het potentieel en vraag het wie je wordt gevraagd te zijn. Laat het antwoord als vanzelf opkomen.
Vanuit dit bewustzijn volgt de derde vraag: welke eerste stap word je gevraagd te zetten? Wat is de eerste, kleine actie die je nu kunt ondernemen? Het gaat hier expliciet niet om een uitgebreid stappenplan of plan van aanpak, maar een eerste concrete actie. Laat ook dit antwoord weer in je opkomen. Zet die eerste stap, merk op wat er gebeurt en herhaal de drie vragen.
Met een stevige basis in systemisch werk, geworteld in oude wijsheidstradities en onderbouwd door de kwantumfysica, kent Transformational Presence tientallen praktische en concrete coachtechnieken en -oefeningen die direct naar de kern gaan, het potentieel in een situatie blootleggen én een voorwaarts gerichte actie mogelijk maken.